Blog
A ritkabajszú
2017.03.24.
Csillagidő kettő nulla egy hét, ghetto diary második oldal.
Fránya rövidítések. Nézem a különböző sportmérkőzéseket és már nem tudom hova tenni a sok pár betűs rövidítésű csapatokat… Legyen az MLSZ, MKSZ, MJSZ (jégkorong) vagy MKOSZ (kosárlabda) szövetség meccse…
Mikor bemondják, hogy az SBS fogadja a KKSE csapatát akkor a „fasztudja’ ki játszik kivel”, hacsak nem sport kommentátor vagyok vagy tippmix szelvények forgószelében élem napjaim… Valaha KTM-el mentek az MTK meccsre a TMK-sok.
J vágod? Az ABC is CBA, hogy magamtól idézzek "ugyanaz a szar, csak a cégér más"!

Mifelénk az M.I.B. nem a Man In Black rövidítése hanem a „Megin' Iszol Bazdmeg?” kurtább megfelelője… várjá'! Válaszként általában frappánsan érkezik is az I.B.M. (ne gondolj az ájbíemre) Csak egyszerűen: „Iszok Megin' Bazmeg”
Itt az emberek akkor isznak a legtöbbet, amikor hitelbe nyomják, a pultos maga az OTP K&H egyben, ha már a rövidítéseknél tartunk. Az Unicredit jelentése pedig az Unicumra szánt 270 magyar forint megfelelője kizárólag apróban.
Ez egy különös hely különös emberekkel és éjjelente különös lények jelenek meg… Mint a kiliáni ritkabajszú macska! MIIIIIIIIÁÚÚÚ!!!

1973 Nepal , Chepuwa városa
A helyi piacra egy magas fehérbőrű férfi érkezik. Magát Marvin "the Catman" Jonesnak kiadó személy a Tibeti fennsíkról érkezik 37 napnyi erőltetett menetben.
Még Nixon elnök előtt a CIA az ST Circus kódnevű művelet keretében egykoron 259 amerikai harcost képzett ki a Colorado állambeli Camp Hale nevű hegyi táborban a tibeti ellenállás számára. Egy részüket ejtőernyővel, másokat szárazföldi úton juttattak vissza Tibetbe, feladatuk a hírszerzés volt.
Jones egy ritka macskaféléről kérdezősködik melyet helyiek legendájában csak khill iánh néven ismernek. Jelentése: az állat, amely megelőzi a napkeltét. Az amerikait a szálak elvezetik a falú bölcséhez Ehl Dhughoz, aki biztosan állítja, hogy az állat létezik. Előkerül egy különös prém ocelotéhoz hasonló, de annál jóval nagyobb és fekete alapon sárga foltokkal. A kikészített bőrön a fej felső része is megvan. Jones a naplójában így ír: „a szemüreg macskafélékre nem jellemző módon hatalmas és csak a ball oldalon található egy-két ritka bajusz.”
Marvin arra gyanakszik, talán hamísítok áldozatává válik, de így is megszeretné vásárolni a prémet. Az öreg azonban nem hajlandó megválni a ritkaságtól a ropogós amerikai dollárok láttán sem. Jones tömjén füstjével és egy cetlivel távozik, rajta egy Butáni cím…
Marvin Catman Jones alig egy hét múlva érkezik Timpu városába. A taxi megáll egy külvárosi részen, egy buddhista szentély szomszédságában. A sofőr egy táblára mutat gyenge angollal makogja "híriszdeplész". A cégtáblán ez áll "gyékényáruk fonása, gyapjú szőttesek készítése". Jones gyanakvóan tekint a kihalt utcára aztán mégis kiszáll.
Az amerikai négyszer kopog… három hosszú és egy rövid. Az ajtó nehézkes nyikorgással, de nyílik. Ehl Dhugh talán mégsem hazudott…

Este fél 7 kor Jones már a város határában jár, a kezében kecskebőrbe bugyolált jakvaj, a hóna alatt pedig egy fekete bőrtáska résnyíre nyitva hagyott cipzárral, és benne egy alig hat hetes khill ianh  macskakölyök. A szurdokon át Paro városa felé veszi az irányt, hogy onnan aztán Nagrakata városánál hagyja el a határt.
Az első éjjel a Kuliashapalja szállóban furcsa dolgok történnek.
A khill ián szeme egész éjjel világít, megeszi a két kg jakvajt és alig egy óra múlva a macska a kétszeresére nő. Elhullat egy vörös bajusz szállat amely fogvájó keménységűre keménykedik hajnalra. Paroban a Kínai kormány különleges egységeinek katonái jelennek meg és megkezdődik a hajsza a talán utolsó ritkabajszú példányért…
2009 Magyarország, Győr
A 2003-ban az akkor 88. éves „Szandi” bácsi kívánságára, az újra megalakult a Picard Cirkusz, a vizek városában érkezik. A TESCO parkolójában sátorozó társulatot egy magas idegen férfi látogatja meg. Kabátját áthatja az állott vaj szaga, szájában egy vörös fogpiszkáló. Kezeiből hiányzik az erő, szeméből kiveszett az élet és eladásra kínál egy különös macskafélét, amit csak ritkabajszúnak nevez…
Folyt. köv.

„Every evening when the sun goes down
3 strangers meet on sacred ground
To release the animal that mankind won't allow
Take the jungle cat vow Meow! Meow!”